Wednesday, 16 July 2014

AYAM PERCIK & ROTI JALA TAK JADI

Assalamualaikum.

Puasa ke tidak? heee

Dah lama aku tak update blog eh. Aku tak dak cerita sangat dan sekarang jarang keluar nak jenjalan. sadis!

Ini story last week ke last two week aku dah tak ingat. Dah macam nak buat pekasam aku peramkan. hahaa

Sekarang minat masak makin menjadi2. Seronok gila bila masak lepas tu habis semua diorang makan. Nak kata sendiri masak sedap lah tu. hahhaa #lempangdirisendiri

Tapi aku tak dak la terror sangat masak. Kalau takat humban segala apa yang ada dalam fridge tu pandai lah. Nak kata sedap kekadang masin la. Tawar lah. Aku suka masak tak berapa masin, En.Mon kalau masak memang nak masin. Kadang2 saja aku letak garam lebih. Padan muka! hahaa

Oh ya, aku ada a few favourite blog masak2 yang aku selalu layan. Aku rasa macam hari2 je aku layan. Asal bosan tengok resepi apa yang best. Lepas tu teruja nak masak. Tapi paling sakit hati, bila nak masak bahan tak dak. Lengkuas la, kunyit la. =________="

Tapi tak dapat masak pun takpa la, janji dapat tolan air liur pun jadi. eheee. Best kot berangan nak masak macam2. Dulu masa kecik2 tidur satu bilik dengan mama ramai2. Malam2 before tido mama mesti baca buku resepi, kitaorang ambik sorang satu lepas tu tengok nak masak apa. Mama memang suka beli buku masakan, Saji, Rasa, macam2 la. Sembang2 nak makan apa, nak masak apa. Dari situ kot aku minat masak. Mama memang chef tersohor. Gituu!

Ini antara blog yang aku suka terjah kalau nak cari resepi. Sharing is caring. heee

Kalau nak cari menu diet aku suka cari Aku Bukan Chef, sebab ada dia bagi resepi untuk diet Atkins. Lepas tu ada jugak dia masak western. I is loiike uolls. Aku kan suka western ala2 omputih sikit. hahaa

Lepas tu, kalau nak masak heavy sikit or kampung style ke, dessert, kuih muih aku suka layan My Small Kitchen. Yes! macam2 resepi dia ada. Dan banyak yang aku dah screenshot sebab nak masak. Aku tak tipu. Tu memang habit aku dari dulu. Kalau ada something yang berkenan mesti aku terus screenshot. heee

Selamat blog walking and please drooling. hahaa. Im not lying babe!

Tengah dok layan tetiba scrool ayam percik dekat blog Aku Bukan Chef. Terus macam, sedapnya. Nak buat lah. Alang2 ayam dah ada. So, lets do it!

_________________________________________________________________________________

Resepi

Ayam separuh
Bawang putih 3 ulas
Santan 
Garam
Serbuk kunyit

Kuah Percik

*5 ulas Bawang putih
*2 biji Bawang merah
*1 inci Halia
*3 sudu Cili blend (kalau nak pedas, tambah lagi)
*2 batang Serai
*Sedikit serbuk Kunyit atau kunyit hidup
Santan
Garam

-

Cara-cara

Ayam

Gaulkan ayam dengan bawang putih dan serbuk kunyit sikit, kemudian rebus dengan santan masukan sedikit garam. (kalau bagus sampai kering, aku malas. Dalam 20 minit rebus then toskan)
Ketepikan ayam


Kuah percik

Blend semua yang bertanda *. Lepas tu tumis semua bahan tadi dengan minyak sikit. Dah macam pecah minyak, masukan lebihan air rebusan ayam tadi. Sebab aku tak rebus lama so, santan rebusan tadi ada. Kalau tak, masukan santan sampai jadi pekat.

Kalau nak pedas lagi, masukan lagi cili blend. Aku tambah sikit serbuk kari nak bagi warna pekat. Dan masukan garam. Kacau sampai mendidih.


Cara masak

Macam aku nak bakar dekat manakan, so aku guna non-stick punya pan. Panaskan minyak sikit, letak ayam dan curahkan kuah atas ayam tu. Sampai dia garing. Macam aku dua kali curah kuah je. Sebab nak bagi garing dan kering je. heee
Siap!

_________________________________________________________________________________


Ini lah rupa sebelum di "pangang". Kengkonon. haha



kuah percik aku tak berapa nak menyala warna dia. hahaa


Ayam aku potong kecik2 sebab rumah aku ramai. Korang kalau nak sedap potong besaq2 la.


Ini rupa dia masa tengah "pangang". bahaha



Dah siap. Rasa la jugak ayam percik walaupun tak sedap sangat. tskkkk =.="


Kuah lebih untuk makan dengan nasi. hehee



Alhamdulillah kenyang makan ayam percik "pangang" atas pan. hahaa. Duduk sini kena cipta macam2 lah kan. Kalau tak kempunan. heee

Ini pulak kisah bila ntah. Pejal nak makan roti jala. Last entry aku ada cerita kot. Aku buat kari daging, pejal masak maggie goreng. En.Mon buat roti jala. Aku tak masuk campur bab roti jala. hee

Aku tengok je pejal gaul tepung, dia guna sudu. Dalam hati aku. "mesti ketul2 nanti."
Betul cakap aku. Sebab dia gaul kejap je. Tepung tu tak sebati habis. Ada ketul2 lagi. Itu satu hal, ini masalah acuan tak ada ni. Diorang bantai botol buat lubang dekat penutup. Kengkonon macam acuan dia la. haaha




Penutup botol jadi habuan



Kerjasama nak buat lubang kat penutup. haha



Last2, roti jala tak jadi. Lempeng yang jadi. Aku tak sampai hati nak snap gambar sebab semacam jadinya. hahha.

Aku makan sekeping je, yang lain pret habiskan. hehee.

Roti jala tak kesampaian betul. En.Mon beriya sadis nak makan sebab dia yang keluar beli tepung, keluar lagi sekali beli daging. Last2 tak jadi. Sabar eh! hehee

Itu je kisah aku nak membebel. Aku nak berbuka dekat luar, tapi tak jadi lagi ni. haishh =,=

Nanti aku update lagi eh.

Terima kasih sudi baca

xoxo
ladymonster

notakecik : wall feed aku penuh dengan kisah #CDM25 ni. haissshh

No comments:

Post a Comment